Köszöntő
Kedves Látogató!

Tisztelettel köszöntjük Önt Detek weboldalán. Jó böngészést kívánunk!

 

MAGYAR FALU PROGRAMTOVÁBB

Pályázatok


LetöltésekHerculaneum polgármestere visszaköveteli az ellopott ókori freskót

A dél-olaszországi Herculaneum polgármestere az olasz kormány segítségét kérte szerdán annak az 1995-ben eltulajdonított ókori freskónak a visszaszerzéséhez, amelyet az amerikai milliárdos, Michael Steinhardt gyűjteményében foglaltak le.

    Ciro Bonajuto Mario Draghi kormányfő és Dario Franceschini kulturális miniszter fellépését szorgalmazta az amerikai hatóságoknál.
    Herculaneum első embere közleményben hangoztatta, hogy a Michael Steinhardt gyűjteményében talált freskónak vissza kell térnie a Vezúv által 79-ben elpusztított ókori város egyik villájába, ahol eredetileg állt.
    Az első század közepére datált freskó a gyermek Herkulest ábrázolja, amint éppen megfojtja a Héra istennő által ellene küldött kígyókat. A freskót 1995-ben távolították el a villa faláról, majd a nemzetközi illegális műkincspiacon keresztül az amerikai milliárdos tulajdonába került.
    Ciro Bonajuto szerint a freskó értéke egymillió dollár.
    Michael Steinhardt ellen az amerikai hatóságok indítottak nyomozást, mely megállapodással zárult az ügyészség és a milliárdos között. Steinhardt elkötelezte magát annak a 180 műkincsnek a visszaszolgáltatására, amelyet tizenegy országból vásárolt fel mintegy hetvenmillió dollárért.